понедељак, 11. децембар 2017.

Срби у Псеудофредегаровој хроници из 7. века

"Etiam et Deruanus dux gentis Urbiorum, qui ex genere Sclavinorum erant, et ad regnum Francorum jam olim aspexerant, se ad regnum Samoni cum suis tradidit. Istamque victoriam quam Winidi contra Francos meruerunt, non tantum Sclavinorum fortitudo obtinuit, quantum dementatio Austrasiorum, dum se cernebant cum Dagoberto odium incurrisse, et assidue exspoliarentur."
Цртеж оловком из ранијег манускрипта  
Део "Фредегарове" франачке хронике из 7. века, која се изненада завршава 642. годином. У њој је поменут кнез Дерван, који се након победе словенског кнеза Сама над франачким владаром Дагобертом 631/632. године, одвојио од Франачке и прикључио словенском савезу. Дерван је по свему судећи био кнез Беле Србије и највероватније, рођени брат архонта који је Србе довео на Балкан у времену цара Ираклија (610-641).

Сарадник: докторанд Александар Ристић

5 коментара:

  1. Нису Срби дошли на Балкан или Хелм какосе некада звао,већ су ту били староседеоци.Погледај Птоломејеву Географију из 2 века.Данашњи Загреб се звао Сербинум.То потврђује и руска мапа из 18 века само што га зове Сербин.Плиније у 2 веку на територији данашње Бугарске пише да су живели Серби.Најстарији руски спис Хроника монаха Нестора каже да су Руси дошли са Балкана.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Чини ми се да нисте критички приступили изворима.

      Избриши
    2. Zagreb se i danas zove po narodu ZEGERABEJAZ Po Rasanima Serbima kao i Hrvatska HERABEJAZ ili Croacija KERAZEJAZ A Sofija ZEBEJAZ Oni biti Serbi ili Serbica kako je se zvala

      Избриши
    3. Ako su se Serbi sto nije tacno doselili u vreme cara Iraklija zasto se onda ta teritorija zvala Bela Serbija tj BAL BALEJAZ BELEJAZ Biti od Serba Serbija

      Избриши