понедељак, 27. новембар 2017.

Портрети женских чланова династије Вукановић

   Рашком од 1083/1084. године владала је династија Вукановића, названа по њеном првом представнику жупану Вукану, кога је за жупана Рашке поставио краљ Дукље Константин Бодин Војислављевић (1081-1099). Владавина династије Вукановић окончана је доласком на велико жупански престо Рашке Тихомира, сина Завидиног, 1165. године. Од династије која је дала Рашкој пет владара (Вукан, Урош I, Урош II Примислав, Белош, Деса) није остала ниједна задужбина где би био пронађен потрет неког члана династије. Ипак, нешто је остало.
    Урош I (1112-1145) је поред синова Уроша Примислава, Белоше и Десе имао још две кћери, Јелену и Марију. Једна је била удата за угарског владара Белу II Слепог, а друга за кнеза Конрада II од Знојма. 
    На минијатури из "Угарске илустроване хронике" представљена је краљица Јелена и краљ Бела на државном сабору у Араду 1131. године. Том приликом погубљени су и непријатељи династије, који су довели до тога да краљ Бела буде ослепљен, што се види на минијатури.
Минијатура на којој је представљена краљица Јелена Вукановић и краљ Бела
    Угарска илустрована хроника (пун назив Chronicon pictum, Marci de Kalt, Chronica de gestis Hungarorum) настала је у периоду између 1358. и 1373. из пера Марк Калта. Хроника је дата француском краљу Шарлу V Валоа (1364-1380) од стране угарског краља Лајоша I Анжујца када је Катарина, кћер краља Лајоша, била верена за Луја, сина краља Шарла V. До брака није дошло јер је Катарина преминула 1378. године. Деспот Ђурађ Бранковић (1427-1456) добија хронику на поклон и даје је на преписивање, али је она након тога била изгубљена. Појављује се у првој половини 17. века у Бечу. Хроника садржи 147 слика из угарске историје.
     Остао је сачуван и портрет друге кћерке Урош I, Марије, у Знојму (данашња Чешка). Марија је 1134. године удата за кнеза Конрада од Знојма из династије Пшемисловића. Поводом тог венчања настала је фреска Марије Вукановић у ротонду свете Катарине у Знојму. Ктиторска композиција се налази око лучног улаза у апсиди, на којој су представљени Конрад и Марија, окренути једно ка другом.
Марија Вукановић, фреска из 1134. из ротунде свете Катарине у Знојму

Нема коментара:

Постави коментар