четвртак, 18. јануар 2018.

Стефан Првослав, син великог жупана Тихомира

   После сукоба браће Уроша II и Десе око српског престола 1155. и решавање тог сукоба у корист Уроша II путем воље ромејског цара Манојла Комнина, дошло је до преуређење односа у самим српским земљама. Сада се као врховни ауторитет у породичну власт српског великог жупана и његових сродника, господара "чести" - удеоних кнежевина, мешао ромејски цар. Изгледа да је тада цар Манојло Комнин побочне сроднике Уроша II, синове Завидине, поставио за њему "зависне владаре", који су били обавезни на послушност великом жупану.
  Син Тихомира, Првослав, најкасније је рођен око 1144. године, на пресеку владавине Уроша I и његовог сина Уроша II. Могуће је да је име добио од кума Уроша II Примислава и да је крштење обављено у цркви Светог Петра у Расу. Наследну титулу жупана добио је вероватно у узрасту од 15 година, док је за наследника Тихомира могао би проглашен у узрасту око 22 године.
Црква Светог Георгија у Будимљи
   Његов отац, велики жупан Тихомир, ступио је лета 1165. године на престо српски, али је већ пре септембра 1166. године (према познијем извору) збачен са власти од стране свог најмлађег брата - Стефана Немање. Стефан Првослав, несуђени српски велики жупан, наставио је да управља баштинским поседима његовог оца. На тим поседима изградио је цркву Светог Георгија у Будимљи. Умро је највероватније у периоду између 1210. и 1219. године на Богојављање и сахрањен у својој задужбини.

Гроб Стефана Првослава у Ђурђевим ступовима у Будимљи
Литература:

1. С. Пириватрић, О Стефану Првославу, ктитору цркве Светог Георгија у Будимљи, in: Ђурђеви ступови и Будимљанска епархијa. Зборник радова, ed. М. Тодић, М. Радујко, Беране–Београд 2011, 54–63.

Линк:

1. С. Пириватрић, О Стефану Првославу, ктитору цркве Светог Георгија у Будимљи, in: Ђурђеви ступови и Будимљанска епархијa. Зборник радова, ed. М. Тодић, М. Радујко, Беране–Београд 2011, 54–63.




Нема коментара:

Постави коментар