среда, 25. јул 2018.

1454. Битка код Бање у Тополници

Османски султан Мехмед је после освајања Цариграда маја 1453. намерио да освоји и преостале балканске државе. Тако је средином јула 1454. године кренуо из Једрена на чеку велике војске право на Деспотовину. Велика османска војска је брзо заузела велике делове Деспотовине. Ипак, султан Мехмед је након неуспеле опсаде Смедерева кренуо ка Софији а своје заповеднике је оставио по Српској деспотовини. У време одвијања борби на северу Деспотовине српски одреди су на југу предузимали храбре нападе на османску војску.
Један српски одред се налазио на Ситници а други предвођен Николом Скобаљићем налазио се у области Дубочице код данашњег Лесковца. Одред предвођен храбрим Николом Скобаљићем у пределу Бање у Тополници 24. септембра 1454. потукао је османске трупе тако су многи Турци Османлије погинули као и знаменита господа турска. 
Средњовековни пуни оклоп из средине XV века, онакав какав је могао носити и Никола Скобаљић. Налази се у оквиру тематске целине „Средњи век” Нове сталне поставке Народног музеја у Лесковцу - „Времеплов лесковачког краја”
Ипак, Никола Скобаљић је 16. новембра те године крај планине Трепање (код Новог Брда) заробљен након неравноправне борбе. Турци Османлије су њега и његовог стрица набили на колац али је дуго међу Турцима препричавано Скобаљевићево јунаштво.

Литература:

1. Група аутора, ИСН II, Београд 1982.
2. Ј. Калић, Срби у позном средњем веку, Београд 2001.


Нема коментара:

Постави коментар