петак, 20. јул 2018.

О оцилима на скулптури из Дрездена

На интернету већ дуже време кружи слика скулптуре из Дрездена на једном улазу која на себи има оцила. Дрезден је град који се налази у немачкој савезној држави Саксонији у долини реке Елбе (Лабе).
Детаљ са оцилима
Почнимо од тога да ове скулптуре уопште не стоје на Дрезденској катедрали, већ на Престоној палати куће Ветина. Поменуте фигуре чувају улаз у Шлосштрасе, односно у оно што бисмо ми назвали "Стари град" у Дрездену. Овако је изгледао исти улаз пре реконструкције (слика испод).
Улаз у Шлострасе пре реконструкције
Реконструкција је обављена 1902. године, у склопу прославе 800-годишњице Саксоније и крунисања Георга за саксонског краља. Као што видимо, друга фигура нема четири оцила.
Друга фигура на улазу је без оцила
Оно што представљају четири оцила на одећи другог ратника јесу заправо мотиви Реда Златног руна (у прилогу огрлица Реда). Ред Златног руна је основан 1430. године од стране бургундског војводе Филипа III Доброг. Филип III од Бургундије, познат и као Филип III Добри (31. јул 1396., Дижон-15. јун 1467., Бриж), био је био је гроф Фландрије и Артоа (1419—1467), бургундски војвода (1419—1467), бургундски гроф (1419—1467) и гроф Шарола (1410—1433).
Огрлица Реда Златног руна
Према томе ове скулптуре немају никакве везе са ренесансом како смо могли да нађемо по различитим порталима, нити имају везе са српским народом! Оцила су у средњовековну Србију дошла из Ромејског царства/Византије. Наиме, у Псеудо-Кодиновом спису De Oficiis насталог у време династије Палеолог, имамо забележено да су заповедници ратних бродова истицали уобичајну царску заставу Палеолога - крст са оцилима (инвокација Бога).

2 коментара:

  1. Опрости али текст је делимично нетачан. Оцила ите како имају везе са Србима и ни у ком случају нису дошла из ткзв. Византије. Ипак су она мноооооого старија а налазе се и на одори Богиње Сербоне али и Србског јунака Ахила. Да не спомињем Винчу и стару Србицу (Винчаницу) у којој постоји тај знак-слово. Што се тиче ззападних Срба ту нема шта да вам буде непознато па одатле чуди да њечете повезницу са њима и Дрезденом. Знате ли да их има и у Лајпцигу. Свако добро
    ПС. када пишете о средњовековној повијести Срба треба да уважавате и ранији период.

    ОдговориИзбриши