недеља, 4. март 2018.

Путописац Ханс Дерншвам о племићу у селу Клисура код Јагодине

Немац Ханс Дерншвам пропутовао је кроз Србију 1553. године. У свом путопису он даје податке о приликама у околини Јагодине. "На осам миља од Јагодине стигли смо у једно пусто српско село које се српски зове Клисура. Ту смо одсели у кући једног домаћина, који нам је објаснио да потиче од племства. Он је имао још мало боље одеће и мало сребрног посуђа, али их није смео употребљавати. 
Јагодина на карти из 1689. године
Даље на путу ка Нишу срели смо 16 турских коњаника који су били десечари или такви људи који од народа купе царски харач. Са собом су водили пет Цигана повезаних на једном ланцу који нису могли да платити данак. На повратку из Цариграда кроз Бугарску сустизале су нас гомиле по 20 људи, који су дању и ноћу путовали из Цариграда где су били отерани  на работу за потребе султана и паша. Сада су ти људи, после два месеца рада, журили својим кућама, делимице код Смедерева и Београда, где им по пољу пропада летина..."

4 коментара:

  1. Одговори
    1. Ово је из путописа немачког путника Ханса Дерншвама који је ишао за Цариград 1553. године. Запратите овај канал и на Гугл +!

      Избриши
  2. Које се то село у то време звало Клисура?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Осам километара јужно од Јагодине. Данас то село не постоји. Запратите овај канал и на Гугл +!

      Избриши