уторак, 28. август 2018.

1388. Битка код Билеће. Победа над Османлијама

Битка између војски Османског царства и Краљевине Босне одиграла се код града Билеће 27. августа 1388. године. Османску војску је предводио Лала Шахин док су војску Краљевине Босне предводили Влатко Вуковић и Радич Санковић. Према дубровачком хроничару Мавру Орбинију Турака Османлија је било 18 000 док су Влатко Вуковић и Радич Станковић предводили само 7 000 војника. Исто тако према Орбинију, Турци Османлије су прво поражени на Рудинама а затим још једном код Билеће.
Битка код Билеће 1388. Рад Едина Дурмишевића за књигу Босанско краљевство.
https://edind.artstation.com/projects/X9JRY
 Османска војска је доживела велики пораз код Билеће док су чете Краљевине Босне имале незнатне губитке. Постоји гроб човека по имену Влатко Вуковић у Бољунима код Стоца у Херцеговини. На споменику стоји „Асе лежи добри јунак и чоек Влатко Вуковић; пише Семорад". Међутим, ово засигурно није гроб великог војводе босанског Влатка Вуковића јер се властела скоро увек сахрањује на својој баштини а баштински поседи породице Влатка Вуковића су у Горњем Подрињу, а не код Стоца.


3 коментара:

  1. Коначно да неко напише веродостојан чланак на ову тему, без претеривања са бројкама и бајки о гробу Влатка Вуковића.
    Једино ми није јасно куда су Турци могли стићи до Билеће?

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo svakako nije nikakav dokaz ni da to nije grob bas tog Vlatka Vukovica. Tako da se ne moze reci "zasigurno nije". Moze "pretpostavka je" da nije njegov grob zato i zato. Tako da se ne moze odbaciti ni da nije.

    ОдговориИзбриши
  3. Verovatnoca da su Turci imali 18K vojnika je skoro nikakva. Sama logistika bi za taj broj bila nemoguca, cak i u vreme zetve, a kamo li u sred leta, i tako duboko u neprijateljskoj teritoriji gde sve mora da se otme od onih koji nisu iza zidina. Cak i ako u 18K brojimo sluge, majstore, trgovce, konjusare, kuvare i sve ostalo sto prati vojsku u kampanji (da, toga je moralo biti cak i u osmanlijskoj vojsci koja je jos uvek imala polu-nomadsku organizaciju) to je previse za pljackaski pohod koji nema za cilj osvajanje teritorije). Sve to naravno ne umanjuje podvig Bosanaca, ne verujem da je upitno to da su bili brojcano nadjacani, i borili su se protiv neprijatelja kakvog do tada nisu sreli.

    ОдговориИзбриши