недеља, 19. мај 2019.

Археолошка ископавања у Јагодини, потес Црвене ливаде

На локалитету "Црвене ливаде" у Јагодини, између Хале спортова, Аква парка и хотела Hill, током маја месеца вршена су археолошка ископавања. На овом потесу су ископавања вршена и током шездесетих година 20. века. Тада су нађени предмети од гвозденог доба до римског периода (I-IV) века.
Овогодишња археолошка ископавања померила су границу бивствовања људског рода на том потесу јер су нађена два огњишта из бронзаног доба. Неколико предмета иде на даљу анализу, сумња се да су из неолитског периода (млађе камено доба), када је у Винчи постојало огромно насеље. Нађена је и једна стрелица која припада средњовековном добу.
Цев
Занимљив је и налаз нечега што би могао бити водоводна цев, али је питање ком периоду припада. Сумња се на период аустријске Краљевине Србије 1718-1739. када је Јагодина била седиште јагодинског дистрикта и када су грађене зграде за потребе српске милиције која је била у саставу аустријске царске војске. Аустријанци су формирали Краљевину Србију после победе у Првом аустро-турском рату 1716-1718. године. Јагодина је тада била један од пограничних градова аустријске Краљевине Србије.



Нема коментара:

Постави коментар