недеља, 19. мај 2019.

Јеринин град - Градац, општина Баточина

На брду Стражевица налази се између села Градца и села Доброводице у општини Баточина. Висина тог брда је 358 метара, али је по средини снижено ерозијом па се јасно одваја Донићко брдо од широке платформе Јерининог брда. Овај вис доминира према долини Велике Мораве и Лепенице. Ту се налази трагови још од палеолита па до Великог рата. 
Поглед на Јеринино брдо поред реке Лепенице
Оно што нас занима је средњовековни период. Има пар налаза на Јеринином брду који упућују на германску керамику из периода Велике сеобе народа када су насељавани као римски војници по мањим утврђењима у балканским провинцијама Римског царства. Такође, нађени су новчићи из периода цара Јустинијана (527-565) када је започета велика обнова мањих и већих утврђења по Илирику као одговор на провале Словена на дунавском лимесу. Има налаза и словенске керамике. На централном делу платоа Јерининог брда нађена је раносредњовековна црква дужине 16,75 метара и ширине 8,10 метара. Уз апсидни зид нађено је неколико костура. Такође је нађено поред градског бедема неколико костура са рукама намештеним као за молитву. У суштини би значило да су Словени наставили да живе ту после досељавања на Балкан у периоду од 7. до 10. века и да је живот настављен после слома Самуиловог царства 1018. године. Утврда је доживела рушење у време похода великог жупана Стефана Немање 1183. године када је и жупа Лепеница придодата српској држави.
Место где је била црква у утврђењу на Јеринином брду
На Донићком брду археолози су ископавали потес који су мештани називали мађарским гробљем и џиновски гробљем. Занимљиво је да су мештани веровали да су на џиновском гробљу сахрањени џинови. Нађено преко 40 костура, са великим бројем накита. Нађени су и новчићи византијских царева Јована Комнина (1118-1143) и Манојла Комнина (1143-1180). Народни музеј у Крагујевцу је конкурисао на расписаном јавном конкурсу Министарства културе и информисања од 21. јануара 2019. године за финансирање или суфинансирање пројеката у области културног наслеђа у Републици Србији за 2019. годину са пројектом "Археолошко ископавање локалитета Јеринин град у селу Градац код Баточине", али су одбијени.
Прстење нађено у гробовима на Донићком брду. Прстен бр. 6 је у ствари печатни прстен и у кружном удубљењу налази се стаклена паста а у њој су израђени негативи целих људских фигура

*Д. Петровић, Средњовековна некропола на Донићком брду, Градац код Крагујевца, Старинар XIII-XIV, Београд 1965, 275-290.

Јеринин град Градац, за увећање кликнути на слику

Нема коментара:

Постави коментар